Je hebt een pakket uitvaartspeelgoed gekocht. Hieronder vind je een aantal helpende zaken die je kunt gebruiken bij de inzet van uitvaartspeelgoed. Sommige zaken zijn pakketoverstijgend, andere zijn specifiek voor een bepaald pakket bedacht. 

We beginnen met drie video’s. Met behulp van deze video’s kun je een aantal zaken uitleggen.
Video 1: het in de kist leggen van een overledene.
video 2: het verloop van een afscheidsdienst.
video 3: rondleiding door een rouwcentrum met aula, koelruimte, opbaarruimtes en crematorium.

De inzet van uitvaartspeelgoed kan dus al voor de uitvaartdienst beginnen. Bijvoorbeeld in het regelgesprek om uit te leggen hoe de crematie werkt. Ook voor het voorbereiden van een uitvaartdienst kun je dit speelgoed perfect inzetten.

Daarnaast kun je het inzetten om na te bespreken wat er gebeurd is. Heeft het kind alles begrepen, zijn er nog zaken die extra uitleg behoeven? Hieronder zie je de inhoud van de verschillende pakketten en hoe het in te zetten.

startpakket

Het startpakket bestaat uit de volgende zaken.

– emotiememory
De emotiememory kan worden gebruikt om op een laagdrempelige wijze over emoties te spreken met kinderen. Daarnaast kan het ook worden ingezet, om vanuit het kind te laten bespreken hoe het zich op dat moment voelt (door een overeenkomstig plaatje uit te zoeken en het huidige gevoel daar vandaan te beschrijven). Dit is vooral iets dat de volwassenen rondom het kind goed kunnen doen, of in een therapiesetting gebruikt kan worden. Voor uitvaartondernemers is dat minder passend. 

– set A6 praatplaten
Het setje praatplaten is ideaal om alle stapjes van een uitvaart te bespreken met kinderen. Het zijn tekeningen, waardoor de stapjes – vooral voor volwassenen – minder lastig te  aanschouwen zijn, waardoor ze beter in te zetten zijn. Aan de hand van deze platen kun je het gesprek voeren met het kind. Vind je het lastig om het gesprek te beginnen? Gebruik dan de input op de achterzijde van de kaart, om het gesprek op gang te brengen.

– 5x A3 bouwplaat
Ik gebruik deze bouwplaten zelf in een regelgesprek als uitvaartondernemer. In de tijd dat wij de formaliteiten invullen, werkt het kind aan deze plaat (waardoor er direct op een eenvoudige manier een mogelijkheid is gecreëerd het kind te betrekken). Daarnaast krijg je door de inkleuring van de plaat, waardevolle input voor een vervolggesprek. Is de rouwauto roze ingekleurd, zou ik willen weten of dit de lievelingskleur is van het kind of van de overledene, waarmee deel van de uitvaartdienst een meer persoonlijke invulling kan krijgen én de kennis van het kind op een waardevolle manier ingezet kan worden. 

– ziekenhuisbed
Veel overlijdens vinden plaats na een ziekte. Dit tekent de overgang tussen ziekte en de dood. Gebruik het ook op die manier. 

– overbrengbus
Vaak wordt de overbrengbus als eerste gezien in de straat bij een overlijden. Daarom is juist deze typische bus toegevoegd. Een laagdrempelig gesprek kan begonnen worden door de typische kenmerken die deze bus heeft.

– rouwend gezin

– puzzel rouwauto.
Voor de allerkleinsten is deze puzzel toegevoegd.

– dame met boek en kaars.

– rouwkist met overledene 
Uiteraard kan deze niet ontbreken.

 

crematiepakket

– aula
Met deze aula kun je kinderen perfect voorbereiden op de uitvaartplechtigheid. Je kunt het filmpje hierboven gebruiken ter inspiratie, maar je kunt natuurlijk ook de kinderen de plechtigheid – aan de hand van je draaiboek – laten voorspelen. Op die manier weten ze wat er gebeuren gaat en het de dienst zal verlopen. Dit helpt hen in deze onbekende plek zich wat veiliger te voelen, en het helpt volwassenen om wat beter in te zien dat de kinderen mee kunnen zonder schade naar een uitvaart.

– crematieoven
Het apparaat dat iedereen nieuwsgierig maakt. Het is perfect om toe te lichten wat er gebeuren gaat en hoe het proces werkt. Uiteraard past de kist niet in de oven, zonder dat eerst de vlammen zijn weggenomen. Net als in het echt, vangt het proces niet aan met vlammen. Bijgeleverd is natuurlijk een asbus, wat as en een crematiesteentje, zodat ook de identificatie van de as uitgelegd kan worden.

– columbarium
Of het nu als columbarium, of als ‘urnen-vitrine’ gezien wordt; het helpt kinderen bij de stappen die bij een crematie horen.
– rouwende volwassenen
– rouwende kinderen
– opa en oma.

begrafenispakket

– begraafplaats + uitbreiding
de uitgebreide begraafplaats geeft vorm aan alle aspecten die op de begraafplaats plaatsvinden: een assortiment aan grafstenen, een geopend graf, maar ook de bloemen voor de strooiweide en een rustgevend meertje met fontein.

– rouwauto
De rouwauto brengt de overledene vanaf de opbaarlocatie naar de begraafplaats. Het helpt kinderen om bij de rouwauto te kunnen kijken, naar de aspecten die een rouwauto typeren. Zo begrijpen ze op een 
laagdrempelige manier wat er komt kijken bij dit type transport en dat draagt dan weer bij aan de begripsvorming van kinderen rondom het thema dood en overlijden.

– dragers
De dragers vormen een prachtig (klassiek) beeld op de begraafplaats om de uitvaartkist bij het graf te brengen. Ze helpen de volwassen nabestaanden, om vanuit een bekend tafereel, de gebruiken en rituelen rondom de begraafplaats te bespreken met zowel de volwassenen als de kinderen.
– rouwende volwassenen

– rouwende kinderen

– opa & oma
Zeker opa en oma verdienen een plekje in het geheel, omdat zij niet alleen afscheid nemen van hun kind of hun kind bijstaan in het afscheid nemen van diens partner, maar ook afscheid nemen van een deel van de rol die ze als opa en oma speelden. 

Wil je na deze info nog meer? Mail ons. We beloven dat we je niet op een mailinglijst met ‘handige weetjes’ zetten.

15 + 13 =