mijn beste vriend(in) gaat dood!

door | 30 maart 2023

Je hebt te horen gekregen dat je beste vriend(in) terminaal ziek is. Kl*te-nieuws! En nu? Hoe moet het met dat gezin? Hun kinderen? Jouw kinderen?

 • Vertel jouw kinderen dat X ziek is (waarschijnlijk weten ze dit ook al). Er zijn drie verschillende manieren van ziek zijn:
  – ziek om beter van te worden (je hebt kinderen, je kent deze vorm)
  – ziek en niet meer beter worden (bijvoorbeeld Coeliakie, Prikkelabre Darm Syndroom). je hebt deze ziekte tot je doodgaat.
  – ziek zijn en eraan doodgaan. De ziekte die X heeft, is dodelijk. De dokters kunnen helpen om minder pijn te hebben, maar de uitkomst is dat X hieraan doodgaat.
 • Leg uit dat die dodelijke ziekte niet besmettelijk is (als dat zo is), zodat er geen angst ontstaat voor het aanraken/bezoeken van X. (de meeste kinderziektes zijn namelijk wél besmettelijk)
 • Móet je kind mee naar X? Niet iedere keer dat jij bij X op bezoek wilt. Een keer is prima, maar ze hoeven ook niet iedere keer mee.
 • Wat kun je doen voor het gezin van X? Geen idee. Vraag het aan het gezin van X. Aan X, aan partner Y, aan kinderen A, B en C. Stel voor een keer te koken in de week, de was te doen, te helpen om kind B bij de voetbal te krijgen.. Iedere hulp is welkom en soms is alleen weten dat er hulp is al genoeg. Wil gezin X geen hulp? Biedt het dan over 2 dagen/weken nog eens aan. Inzichten veranderen nou eenmaal
 • Stel eens een vraag over het naderend einde. Niet de makkelijkste tip, maar wel een heel zinnige.
  – Moet er nog een herinnering worden gemaakt, en zo ja welke en hoe?
  – Is er al iets bekend over een verzekering?
  – Laat ze eens gaan kennismaken met een uitvaartondernemer, om de klik te zoeken/vinden.
 • Lees dit magazine eens door. En deel de link met X.