De uitvaartweek met jonge kinderen

Begeleidingstraject voor gezinnen met jonge kinderen waarin een ouder overleden is.

De zwaarste week van je leven 

Uiteindelijk kom je in de zwaarste week van je leven terecht. De uitvaartweek van je partner. En ook al is dat voor nu misschien nog ‘ver van je bed’, dat moment staat dichterbij dan je zou willen. 

En zoals er bizar veel dingen op je afkomen in de voorbereiding, zo komen er ook véél dingen op je af in de zwaarste week uit je leven. Tussen het regelen van de uitvaart van je partner, de uitvaartondernemer allerlei ingewikkelde vragen met allerlei strakke deadlines (wat een slecht woord eigenlijk in deze situatie) stelt, familie en vrienden die langskomen en wat dan al niet meer door, moet je ook nog zorgen dat de zorg voor je kinderen door blijft gaan. Je wilt dat alles perfect is, een waardig afscheid dat recht doet aan de herinnering van je geliefde. Maar de tijd dringt, en elke beslissing voelt als een loodzware taak. Je merkt dat je nauwelijks tijd hebt om zelf te rouwen, om stil te staan bij het immense verlies dat je hebt geleden.

Je kinderen kijken naar je met vragen in hun ogen, vragen waarop je soms ook geen antwoord hebt. Je doet je best om sterk te blijven voor hen, om hen door deze moeilijke tijd heen te loodsen. Je kinderen doen datzelfde. Ze doen hun best om sterk te zijn voor je, jou zo goed mogelijk te ondersteunen. En dat doen ze door hun masker op te zetten. Wie helpt jou, als je druk bent met het regelen van ene uitvaart – de kaarten, de locatie, de kist, de adressen van alle familie, de bloemen, een soort van dagplanning, eten, de was, andere huishoudelijke zaken, om ook nog de kids in de gaten te houden. En alhoewel je jezelf op de achtergrond zet, je zus je komt helpen, loop je over van alles wat moet en op je af komt. 

Begeleiding

Wat kun je in dit traject verwachten?

Ik ben er iedere dag, om de kinderen voor te bereiden op de uitvaartdag. Ik leg uit wat er gaat gebeuren, wat ze kunnen verwachten en hoe ze zich kunnen ontspannen op die dag.

Daarnaast ben ik tijdens kantoortijden via WhatsApp bereikbaar, zodat een korte vraag snel gesteld en beantwoord is.

We gaan op excursie naar de uitvaartlocatie. Want zeg nou zelf, er is toch niks spannenders dan een plek ‘waar veel dode mensen zijn’?  Het kan – zeker voor kleine kinderen – sowieso wat overweldigend zijn. Veel mensen (sommige die je kent, sommige die je niet kent), andere emoties dan normaal (niet alleen bij henzelf maar ook bij de volwassenen). En daarbij, 9 van de 10 keer is de deur waardoor je een zaal in gaat, niet de zaal waardoor je naar buiten gaat. Dat zijn dingen, die zijn handig om van tevoren een keer te gaan bekijken. Er is genoeg dat op je af komt tijdens de uitvaartdag, om ook dit soort dingen nog er naast te hebben. 

Ik ondersteun wat de kinderen hebben voorbereid voor de uitvaart. Van het neerleggen van de tekening en het aansteken van een kaarsje tot het meezingen van een liedje. Alles is mogelijk.

Als je wilt kan ik school/kinderdagverblijf en/of BSO informeren. Leerkracht en directie hebben protocollen waarvanuit ze dingen willen weten. Die regeldingen kan ik je uit handen nemen. Geef ik ze meteen nog wat extra tips over rouw in de klas.

Wie ben ik

Wie levert deze zorg?

Mijn naam is Richard Hattink, rouwpedagoog en oprichter van Kenniscentrum ToThePoint. Op dit moment verzorg ik ook nog uitvaarten voor gezinnen in jullie situatie, maar dat wordt langzamerhand afgebouwd om me nóg meer op de begeleiding van kinderen in deze periode te kunnen richten.

Sinds 1998 ben ik werkzaam in de uitvaartbranche, waardoor ik exact weet wat er allemaal precies komt kijken bij de organisatie van een uitvaart en weet welke keuzes er (vaak al vooraf) te maken zijn. Na het behalen van mijn Pabo-diploma heb ik de master Ecologische Pedagogiek gedaan waarin ik afstudeerde op kinderen die een ouder verliezen. Ik heb zo’n 15 jaar in het voortgezet speciaal onderwijs en het HBO-onderwijs gewerkt, maar het werken met kinderen die een ouder verliezen is waar mijn hart écht ligt. In 2015 ontwikkelde ik daarom uitvaartspeelgoed om de dood met kinderen bespreekbaar te kunnen maken.

Inmiddels geef ik in binnen- en buitenland lezingen en trainingen over het inzetten van uitvaartspeelgoed en hoe kinderen actief onderdeel te laten zijn, van deze intense periode. Het belangrijkste van mijn werk is zorgen dat kinderen betrokken worden bij alles wat te maken heeft met doodgaan en de uitvaartweek.

Ik heb de kennis, de ervaring en de middelen om jullie gezin hand in hand te begeleiden de aankomende, turbulente periode. Ik weet wat jullie te wachten staat en hoe de kinderen hierbij aan kunnen sluiten.

Wil je weten of ik de juiste persoon ben om jullie als gezin te begeleiden? Nodig me uit voor een vrijblijvende kennismaking.

Kleurplaten

 

“Er over praten”, dat is vooral iets voor volwassenen. Hoewel kinderen behoefte hebben aan een uitleg, ‘verwerken’ zij voornamelijk spelenderwijs. Daarom zijn speelgoed, boekjes of kleurplaten over dit onderwerp zo ontzettend belangrijk. De kleurplaten kun je hier downloaden.

Boekentips

.

Lieve Oma Pluis

Van Dick Bruna: een boekje voor kinderen vanaf 1 jaar over een overleden oma. Over een oma in plaats van een ouder, maar het helpt je wel om met je kleintje in gesprek raken over dit onderwerp.

Kikker en het vogeltje

Van Max Velthuijs: een boekje voor kinderen vanaf 3 jaar. Toegankelijk, begrijpelijk en het staat stil bij de achtbaan van blije en verdrietige gedachten en gevoelens van kinderen.

Het einde van Iemand

Van Floor Bal: een boekje voor kinderen vanaf 4 jaar. Geeft antwoord op alle vragen over de dood.

Flux en de Steen

Van Eva van Asperen en Richard Hattink: een boekje voor kinderen vanaf 4 jaar dat gaat over het terminaal ziek zijn en overlijden van een ouder.

Dood

Van Nelleke Moot: een boekje voor kinderen vanaf 4 jaar. Dit boekje geeft uitleg over begraven, cremeren, de dood ‘an sich’ en voor deze leeftijd begrijpelijke taal.

Als verdriet op bezoek komt

Van Eva Eland: een boekje voor kinderen vanaf 6 jaar over verdriet en troost. Dit boekje helpt om de angst voor verdriet te verkleinen.

Een boekje van Pimm van Hest: voor kinderen vanaf 5 jaar. De mama van Yolanda is overleden. Yolanda gaat op zoek en krijgt hulp van alle lieve mensen om haar heen. 

Sloep vaart verder

Van Lore Vonck: een boekje voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit boekje legt heel liefdevol uit over waarom mensen zelfdoding plegen en hoe daarmee om te gaan.

Dat is heel wat voor een kat

Van Judith Viorst & Fleur van der Weel: voor kinderen vanaf 4 jaar, over poes Roetje die doodging en begraven werd. De hoofdpersonen maken een lijstje van dingen waarom Roetje zo’n fijne poes was. Dit boekje helpt je bij en motiveert je om eigen herinneringen vast te leggen.

Vrijblijvend kennismaken

Heb je vragen over dit traject, wil je weten of het vergoed kan worden vanuit de verzekering of wil je gewoon een afspraak maken voor een vrijblijvende kennismaking?

Wil je meer weten?

Laat een bericht achter en er wordt zo spoedig mogelijk op gereageerd.